Gitaarakkoorden

Wat zijn gitaarakkoorden? Een gitaarakkoord is een akkoord dat je alleen op de gitaar kunt bespelen. Het is een soort van harmonie van drie tonen die je op de gitaar kunt leren. Om dit onder de knie te krijgen moet je jouw linkerhand de juiste vingers op de hals zetten van de hals van de gitaar. En met de rechterhand sla je als het ware de snaren van de gitaar in één beweging met je duim of met de vingers. Later als je meer geoefend hebt kun je gitaar leren spelen met een plectrum, maar dan moet je de basisbeginselen zeer ruim onder de knie hebben.

 

Gitaarakkoorden hebben ook namenGitaarakkoorden

Sla maar een boek open over gitaar spelen en je zult vrijwel altijd merken dat de gitaarakkoorden ook namen hebben, net als wij. Er zijn 7 namen en meestal begint het rijtje met een C, je moet het zo zien: C,D,E,F,G,A,B om weer te eindigen met C. Dit hangt uiteraard ook af met welke toonladder of bastoon je speelt. De namen kunnen afwijken want de naam wordt bepaald door de bastoon of door de grondtoon van de noten. Als je in het begin gitaar gaat spelen, dan leer je nog twee andere tonen bij namelijk: de derde en vijfde toon binnen de gekende toonladder. Een beginnend gitarist hoeft enkel de namen te onthouden om zo bekende liedjes na te spelen.

 

Open akkoorden

De open gitaarakkoorden zijn de eerste gitaarakkoorden die men leert bij het bespelen van een gitaar. Er is een A-akkoord, D-akkoord en E-akkoord. Een open akkoord is heel simpel. Het is een combinatie van open snaren en daar waar je vingers staan op de gitaar. Het zijn de gemakkelijkste om aan te leren en ze klinken altijd het helderste. Veel gitaristen houden hiervan omdat als je deze genoemde vanbuiten kent, kun je al heel veel bespelen. Gitaar leren spelen is makkelijker dan piano leren spelen of te leren drummen of leren zingen, daarom is gitaar leren spelen zo fijn. De open akkoorden bestaan uit 3 tonen en die neem je simpelweg met je wijsvinger, middelvinger en ringvinger.

Als je de basisakkoorden twee weken hebt geoefend, ben je in principe klaar om de barré akkoorden te spelen. Maar de barré akkoorden zijn moeilijker om onder de knie te krijgen, maar het is natuurlijk wel haalbaar. Mits je elke dag een 15 minuten oefent.

Plaats een reactie